توصیه های تغذیه ای در ایام ماه مبارک رمضان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با بیان اینکه روزه داری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی نیز دارد، بر لزوم پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان تاکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ( وب دا ) ؛ دکتر آبتین حیدرزاده – معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با بیان اینکه روزه داری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی نیز دارد، گفت : پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان اهمیت ویژه ای دارد ، در این خصوص ، علاوه بر اصلاح عادات غذایی غلط می توان از برکات معنوی این ماه نیز بهره برد.
وی ادامه داد : با توجه به شیوع ویروس کرونا ، رعایت اصول صحیح تغذیه در این ماه مبارک می تواند تاثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت ها بخصوص بیماری کووید 19 داشته باشد.
دکتر حیدرزاده با اشاره به فواید روزه داری ، تصریح کرد : روزه داری در کنار رعایت برنامه غذایی صحیح در دوران پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و ... بسیار مفید و تاثیر گذاراست.
معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به اینکه روزهداران در ایام ماه مبارک رمضان باید از تمام گروههای غذایی (نان و غلات، میوهها ،سبزیها، گوشت و تخم مرغ، لبنیات ، حبوبات و مغزها ) استفاده نمایند، گفت: مصرف سه وعده غذایی در هنگام سحر، افطار و شام برای روزهداران ضروری است .
وی ادامه داد : در وعده های غذایی باید از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی کم نمک، کم چرب و کم شیرین استفاده نمود. مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
دکتر حیدرزاده در ادامه با اشاره به این که کم آبی بدن و خشکی گلو می تواند زمینه را برای ابتلا به بیماری کووید 19 فراهم کند، اظهار داشت: در وعده سحر باید از سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند، مصرف نمود.
وی یاد آور شد: نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار ، شربت ها ، چای خیلی شیرین و چای پررنگ نیز موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند باید در وعده سحر مصرف نشوند. چون موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری خواهند شد.
معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به لزوم نوشیدن مایعات در فاصله بین افطار تا سحر ، گفت : نوشیدن بیش از هشت لیوان آب آشامیدنی سالم ، سایر مایعات طبیعی و سبزیجاتی که آب بیشتری دارند در فاصله بین افطار تا سحر ضمن حفظ ایمنی بدن در شرایط کنونی برای پیشگیری و کنترل بیماری کووید- 19، بدن را از کم آبی در طول روزه داری حفظ می کند.
وی با بیان اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود.تصریح کرد: مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می شود.
دکتر حیدرزاده با اشاره به اینکه در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده نمود ، اظهار داشت : مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار همچنین استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی ، شیربرنج ، نان ، پنیر و سبزی یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است.
وی اظهار داشت: صرف شام نیز به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد. بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک، اقدام به خوردن شام نمایند.
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه در وعده شام می توان از گروه گوشت ، مرغ یا ماهی ، حبوبات ، نان یا برنج و خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد ، ماست و یا دوغ استفاده نمود و افزود: غذایی که در وعده شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد. همچنین پس از صرف شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
دکتر حیدرزاده تصریح کرد: در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، توصیه می شود از آب آشامیدنی سالم ، دوغ ، عرقیات سنتی و شربت های خانگی کم شیرین استفاده شود. امید است روزه داران بارعایت اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک، در کنار آثار روحی و معنوی از اثرات جسمانی و بهداشتی روزه داری نیز بهره مند شوند.
معاون بهداشتی دانشگاه در خاتمه یاد آور شد: مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به علت اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می شود. سبزی ها و میوه ها دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از یبوست کمک می کنند./ص
نظر دهید